Gå till innehåll
Svenska Badmintonförbundet
Svenska Badmintonförbundet

Tävla nationellt

Vad finns det för tävlingar?

I Badminton Swedens tävlingskalender Öppnas i nytt fönster. finns alla av förbundet sanktionerade tävlingar samlade.

Tävlingar anordnas både för barn och ungdomar, seniorer, veteraner och paraspelare. Badminton Sweden anordnar även Svenska Mästerskap och distriksmästerskap i en mängd olika klasser.

En tävling består ofta av flera samlade klasser, till exempel ungdomsklasser och seniorklasser på olika nivåer.

Förutom de individuella tävlingarna anordnar Badminton Sweden seriespel från div 4 till div 1 samt Victor Badmintonligan som är den högsta serien. Det finns även seriespel för barn- och ungdomar som anordnas av distriksförbunden. I seriespel tävlar man tillsammans med sina klubbkamrater i ett lag, där det gäller att vinna så många delmatcher som möjligt.

Vid sidan av de sanktionerade tävlingarna anordnar flera distriksförbund och föreningar olika typer av lokala tävlingar. Här krävs oftast inte tävlingslicens för att delta. Kolla med ditt distiksförbund för att se vad som anordnas.

Klassningssystem

För att skapa så jämna och roliga tävlingar som möjligt finns sedan länge ett klassningssystem inom Badminton Sweden. De olika tävlingsklasser som finns för seniorer är Motion (D), C, B, A samt Elit. Beroende på tävlingsresultat kan spelare antingen flyttas till en högre eller lägre klass.

Veterantävlingar har åldersklasser från 35 år till +75 år.

Barn- och ungdomsspelare delas vid tävling in i åldersklasser från U9 till U19. Det finns även ett nivåindelningssystem för ungdomstävlingar som baserar sig på spelarens tidigare resultat.

Inom Parabadminton finns olika tävlingsklasser beroende på funktionsnedsättning.

Så gör du för att anmäla dig

Licens
För att delta i tävlingar santionerade av Svenska Badmintonförbundet måste du vara medlem i en badmintonförening samt ha en tävlingslicens. Tävlingslicensen ansöks av din förening via IdrottOnline Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Licensavgifter för innevarande säsong finner du här Öppnas i nytt fönster..

Spelarlicensen gör det möjligt att delta i seriespel och/eller tävlingar sanktionerade av Svenska Badmintonförbundet och är nödvändig för att erhålla rankingpoäng. I spelarlicensen ingår även en idrottsförsäkring via Folksam, läs mer här Öppnas i nytt fönster..

Tournament Planner
Anmälan till samtliga sanktionerade tävlingar görs digitalt av din förening här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
För att kunna göra detta behöver föreningen ha tecknat en licens för programvaran Tournament Planner samt ha ett inlogg och lösenord. Detta beställs via mail till info@badminton.nu. Observera att den senaste versionen av Tournament Planner behöver vara nedladdad.
Det gör du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Seriespel och icke sanktionerade tävlingar
Anmälan till seriespel för barn- och ungdomar samt lokala tävlingar görs via distriksförbunden eller anordnande förening. Här krävs oftast inte tävlingslicens.

Publicerad: 2022-12-28

Senast uppdaterad: 2024-02-28

Sponsorer