Gå till innehåll
Svenska Badmintonförbundet
Svenska Badmintonförbundet

Svenskt Grand Prix -SGP

Säsongen 2022/2023 genomfördes en nysatsning på tävlingsformen.

Målsättningen med nysatsningen är att skapa en tävlingsform som lockar så många som möjligt av landets toppspelare till tävlingarna.
Varje säsong spelas fyra deltävlingar och ett slutspel. Resultaten i de fyra deltävlingarna avgör vilka åtta spelare i varje kategori som kvalificerar sig för slutspelet.

Deltagarantalet i deltävlingarnas huvudtävling är begränsat till 16 platser per kategori och i varje kategori finns 2-4 kvalplatser.

Sverigerankingen styr vilka som går in i huvudtävlingen, respektive vilka som får en plats i kvalet. Badminton Sweden förfogar över 4 Wildcard per tävling och kategori.
De åtta främst placerade spelarna i singel och de åtta främst placerade paren i dubbel och mixed efter samtliga fyra SGP tävlingarna är kvalificerade till slutspelet.

Endast svenska och utländska spelare, som bor och tränar i Sverige samt spelar för en svensk klubb, får delta.

SGP slutspel
De åtta bästa spelarna i herrsingel och damsingel är kvalificerade att spela slutspelet i SGP.
Om någon spelare av de åtta främsta är förhindrad att ställa upp kallas spelare nr 9 osv tills det finns åtta deltagare i slutspelet.
De likaledes åtta bästa paren i herrdubbel, damdubbel och mixeddubbel är kvalificerade att spela slutspelet i SGP, och även här gäller att om något par av de åtta främsta är förhindrat att deltaga kallas nästa osv.

I dubbel- och mixedkategorierna gäller parets resultat i deltävlingarna och inte den individuella prestationen. För spelare som har spelat med flera partners i de fyra deltävlingarna innebär det att endast det bästa resultatet kommer att räknas.

Slutspelet spelas i poolform där respektive poolvinnare spelar final och respektive pooltvåa spelar match om tredje pris.

Högre prispengar
Säsongen 2023/2024 är prispengarna minst 30 000 kr i deltävlingarna och minst 65 000 kr i slutspelet.

Streaming och Livescore
Samtliga SGP tävlingar kommer att streamas via Solidsport.com Länk till annan webbplats. och resultatrapportering kommer att finnas via Scoreboardlive.se Länk till annan webbplats.

De fyra SGP tävlingarna 2023/2024 spelas i Täby (1-3/9), Borås (27-29/10), Uppsala (15-17/12), Askim (15-17/3) och avslutas med en slutspelshelg i Täby den 27-28 april.

Resultat efter fyra deltävlingar
Nu har samtliga fyra deltävlingar spelats och kampen för att nå finalplatserna i april är avgjord. Här hittar du slutresultatet Pdf, 2.2 MB. efter fyra spelade deltävlingar, där topp 8 är kvalificerade för finalspel.

Publicerad: 2023-02-14

Senast uppdaterad: 2024-03-21

Sponsorer