Gå till innehåll
Svenska Badmintonförbundet
Svenska Badmintonförbundet

Svenskt Grand Prix -SGP

Säsongen 2022/2023 görs en nysatsning på tävlingsformen.

Målsättningen är att skapa en tävlingsform som lockar så många av landets toppspelare till tävlingsformen som möjligt.
Under säsongen kommer fyra deltävlingar att spelas. Baserat på resultaten i de fyra deltävlingarna kommer de åtta bästa i varje kategori att spela slutspel.

Deltagarantalet i deltävlingarna är begränsat till 16 platser per kategori i huvudtävlingen, men i varje kategori finns 2-4 kvalplatser.

Sverigeranking styr vilka som går in i huvudtävlingen, respektive vilka som får en plats i kvalet. Badminton Sweden förfogar över 4 Wildcard per tävling och kategori.
De åtta främst placerade spelarna i singel och de åtta främst placerade paren i dubbel och mixed efter samtliga fyra SGP tävlingarna är kvalificerade till slutspelet.

Endast svenska spelare och utländska spelare, som bor och tränar i Sverige samt spelar för en svensk klubb, får delta.

SGP slutspel
De åtta bästa spelarna i herrsingel och damsingel är kvalificerade att spela slutspelet i SGP.
Om någon spelare av de åtta främsta är förhindrad att ställa upp kallas spelare nr 9 osv tills det finns åtta deltagare i slutspelet.
De likaledes åtta bästa paren i herrdubbel, damdubbel och mixeddubbel är kvalificerade att spela slutspelet i SGP, och även här gäller att om något par av de åtta främsta är förhindrat att deltaga kallas nästa osv.

I dubbel- och mixedkategorierna gäller parets resultat i deltävlingarna och inte den individuella prestationen. För spelare som har spelat med flera partners i de fyra deltävlingarna innebär det att endast det bästa resultatet kommer att räknas.

Slutspelet spelas i poolform där respektive poolvinnare spelar final och respektive pooltvåa spelar match om tredje pris.

Högre prispengar
Minimum 25 000 kr i prispengar i huvudtävlingen. Minimum 50 000 kr prispengar i slutspelet.

Streaming och Livescore
Samtliga SGP tävlingar kommer att streamas via Solidsport.com Länk till annan webbplats. och resultatrapportering kommer att finnas via Scoreboardlive.se Länk till annan webbplats.

De fyra SGP tävlingarna spelas i Täby (2-4/9), Umeå (14–16/10), Uppsala (2–4/12), Askim (10–12/3) och avslutas med en femte SGP helg i Umeå 20–21 maj med finalspel.

Aktuell ställning Pdf, 1.9 MB. (uppdaterad 20230321) efter fyra spelade SGP tävlingar.

Publicerad: 2023-02-14

Senast uppdaterad: 2023-03-21

Sponsorer