Gå till innehåll
Svenska Badmintonförbundet
Svenska Badmintonförbundet

Tove Söderdahl

Det är med stor glädje vi kan meddela att Tove Söderdahl är mottagare av Jan Åhrbergs Ledarstipendium för sina engagerade och viktiga insatser för svensk badminton.

När Tove under gårdagen informerades om nyheten blev hon överlycklig.
– Jag blev stum av glädje och alldeles skakig. Det är superkul och betyder väldigt mycket för mig, men framför allt är det ljuset som det riktar på den växande parasporten och vad den gör för alla de människor, i olika åldrar, som deltar.

En närmare presentation av stipendiaten är på plats. Tove är den mycket engagerad idrottsledaren, som med värme och stort hjärta skapar möjligheter för alla att vara med, oavsett förutsättningar. Hon har en stark drivkraft och utstrålning och förmågan att peppa och uppmärksamma dem som inte alltid hamnar i fokus. Hon ställer alltid upp för sin förening och brinner för att utveckla parabadminton såväl lokalt som nationellt.
Efter en basketkarriär på hög nivå hittade Tove in i badmintonvärlden som förälder till tvillingarna Emil och Erik. Hon anammade familjens nya sport helhjärtat och anmälde sig snabbt till en tränarutbildning för att kunna hjälpa till på banan, och det dröjde inte länge förrän hon deltog i en internationell klassificerarutbildning för att lära sig mer om parabadminton som tävlingsidrott.

Tove har initierat läger- och tävlingsutbyte med våra grannländer och i hemmaklubben Täby Badmintonförenings regi arrangerade hon den allra första badmintontävlingen för paraspelare. Tove är kort sagt ett strålande exempel på en ideell kraft som genom sin passion för idrotten bidrar till badmintons utveckling på klubbnivå, samtidigt som hon i rollen som koordinator för Svenska Badmintonförbundets parabadmintonverksamhet är med och driver utvecklingen av badminton i Sverige.
Tove, vad betyder det här priset för dig?
– Förutom stoltheten och allt sånt så får jag nu, genom prissumman, en bättre möjlighet att följa våra spelare när de reser på olika klassificeringstävlingar, och det ser jag väldigt mycket fram emot.

Hur bra lämpar sig badminton som parasport?
– Badminton är väldigt lämplig idrott som kan utövas på så många olika nivåer beroende på funktionsnedsättning. Det här med samspel mellan öga och hand, koordinationen. Och det behöver inte var svårt, det kan vara en ballong som de ska träffa, ”the sky is the limit”, allt är möjligt. Viktigt är bara att visa tålamod och ha förståelse, många har tidigare blivit nekade saker i sina liv. Jag vill också ha sagt att det finns så mycket glädje och gemenskap inom parasporten, med en hälsoeffekt som är fantastisk, och de är så värda att bli sedda. Vi gör redan mycket idag och mer ska det bli i framtiden. Jag är så glad över det stöd och engagemang som Svenska Badmintonförbundet visar för parasporten och dess utveckling, dessutom har vi jättebra samarbete med Parasportförbundet och Parallel Play.

Stort grattis och lycka till med ditt viktiga värv i framtiden, du gör skillnad.
– Tack, jag är verkligen jätteglad.

Fakta:
Jan Åhrberg är en betydelsefull person inom svensk badminton, av flera skäl. Han anställdes 1971 på Svenska Badmintonförbundet. I 40 år var han verksam inom olika områden nationellt och internationellt, varav hela 20 år som generalsekreterare för Svenska Badmintonförbundet.

2011 tilldelades Jan Åhrberg det Internationella Badmintonförbundets finaste och högsta utmärkelse, Lifetime Achievement Award. Detta prestigefulla pris tilldelas individer som gjort ett livslångt och betydelsefullt bidrag till framsteg och främjande av sporten internationellt sett.

Jan Åhrberg har donerat en miljon kronor till det nu aktuella stipendiet, och har testamenterat ytterligare en halv miljon kronor till stipendiefonden. Målet med stipendiet (som går att söka två gånger per år, nästa ansökningstillfälle är mellan 1 januari-31 mars) är att ge ledare inom svensk badminton möjligheten att vidareutvecklas och stärka svensk badminton.

Publicerad: 2022-12-30

Senast uppdaterad: 2022-12-30

Sponsorer