Gå till innehåll
Svenska Badmintonförbundet
Svenska Badmintonförbundet

Maria Magnusson

Stark drivkraft för en jämställd badminton

Hon är en av svensk badmintons allra tyngsta namn med VM-medaljer och mångårigt framgångsrikt ledarskap på meritlistan. Nu tilldelas Maria Magnusson Jan Åhrbergs Ledarstipendium för sitt engagemang för att stärka unga tjejers ledarskap.

Jan Åhrbergs Ledarstipendium instiftades 2016 genom donation av Jan Åhrberg och har som syfte att vidareutveckla svensk badminton och bland annat uppmuntra ungdomsledare med ett positivt ledarskap. Priset delas ut två gånger per år och 2020 års vårpris på 35.000 kr tilldelades Maria Magnusson, tränare och klubbchef i BMK Aura. Juryns motivering lyder bland annat:

”Maria är ett strålande exempel på en kvinna som ägnar sitt liv åt badminton i alla dess former och som genom att vara en god förebild med en stark drivkraft fortsätter att bidra till badmintonsportens utveckling mot en modernare och mer jämställd idrott.”

Hej Maria och grattis till Jan Åhrbergs Ledarstipendium! Vad betyder det för dig att få denna utmärkelse?

– Jag är mycket glad och hedrad över utmärkelsen! Jag känner Janne Åhrberg sedan länge och vet hans engagemang och hjärta för badminton. Därför känns det såklart lite extra kul att tilldelas detta.

Du har fått stipendiemedel för att starta ett projekt som ska stärka unga tjejer i deras roll som ledare och tränare. Kan du berätta mer om detta?

– I min roll som klubbchef och tränare i BMK Aura vill jag uppmuntra fler tjejer att våga bli tränare och ledare. Att våga ta plats helt enkelt, både som mixedspelare och som tränare för både killar och tjejer. Jag är mycket tydlig med att jag ogillar uttalanden som att en damtränare skall träna tjejer. Varför det? Jag tränar många killar och tycker det är viktigt att poängtera att respekten och kunnandet är det som gör tränaren, inte om du är tjej eller kille! Därför vill jag pusha tjejer att ta för sig.

Du har ägnat en stor del av ditt liv åt badmintonsporten. Först som spelare på högsta nivå och därefter som ledare, tränare och klubbchef. Vad är det med badminton som är så roligt? Och vad har fått dig att vilja fortsätta att utvecklas vidare?

– Jag älskar sporten och allt vad den innehåller. Tävlingsmomentet, hälsa och träning, mötet med människor, utmaningar, känslor, tjejer och killar tillsammans och på samma villkor. Jag har haft möjligheten att vara delaktig i det mesta kring badminton och med erfarenhet och ålder har tid och möjligheter passat mig bra för en kontinuerlig utveckling.

Här kan ni läsa motiveringen i sin helhet Länk till annan webbplats..

Publicerad: 2022-12-30

Senast uppdaterad: 2022-12-30

Sponsorer