Gå till innehåll
Svenska Badmintonförbundet
Svenska Badmintonförbundet
En bild

Tävla i parabadminton

Parabadminton är en stor och växande tävlingssport som för första gången är med på det paralympiska programmet i Tokyo 2021. Det finns idag många internationella tävlingar runt om i världen, bland annat EM och VM i parabadminton.

I Sverige anordnades den första tävlingen Länk till annan webbplats. i parabadminton i Täby Rackethall i mars 2020. Badminton Sweden har nyligen startat ett utvecklingsarbete gällande träning och tävlingssamverkan med Norska- och Finska Badmintonförbunden.

Tävlingsklasser

Vid tävlingar i parabadminton delas deltagarna in i olika klasser efter sina fysiska förutsättningar. Det finns tre huvudklasser och totalt sex olika tävlingsklasser. Dessa är:

Kortväxta – SS6 (Short Standing)

Stående – SL3, SL4 och SU5 (SL: Standing Lower, SU: Standing Upper)

Rullstol – WH1 och WH2 (Wheelchair)

Lower eller Upper betyder om skadan är på över- eller på underdelen av kroppen. Här spelar även de som har kroppsdel som är amputerad alt. spelar med protes.

I rullstolsklasserna är det del av kroppen som är skadad som styr vilken klass man tillhör. T ex hur mycket kan ryggen användas. H betyder att halv bana används. Halv bana används även i Stående SL3

Landslagsverksamhet

Svenska Badmintonförbundet har även en landslagsverksamhet för parabadminton, där förbundets sportchef är övergripande ansvarig. Verksamheten består av internationella tävlingar och vid möjlighet träningsläger i utlandet. Parabadminton är från och med Tokyo 2021 en paralympisk idrott och det innebär att badmintonförbundet försöker att bäst möjligt stötta spelare som har ambitionen och nivån för att kunna kvalificeras sig till Paralympics.

För att delta i internationella tävlingar måste spelaren först bli klassificerad, vilket görs av ett internationellt läkarteam.

Rickard Nilsson är idag Sveriges enda klassificerade tävlingsspelare som spelar internationellt. Han är etablerad i världseliten och har bland annat två EM-silver på meritlistan. Rickard som är från Värnamo, men tävlar för Varbergs BMK, satsar just nu på att kvala in till Paralympics i Tokyo som blev framflyttat till 2021 på grund av coronapandemin.

Uppdaterad: 23 DEC 2020 12:38
Skribent: Johan Lundberg
E-post: johan.lundberg@badminton.nu

Sponsorer