Gå till innehåll
Svenska Badmintonförbundet
Svenska Badmintonförbundet

Vilka veckor för parabadminton!

Senaste veckorna har Badminton Sweden deltagit i såväl tävlingar som utbildningar i Spanien och i Tjeckien.

Till Prag och Czech Para Badminton Open reste Badminton Sweden med fem spelare, som totalt kammade hem sex medaljer!

Guld till Hillevi Salomonsson i damsingel SL3.
Guld till Elsa Gautadóttir i damsingel SL4.
Guld till Elsa Gautadóttir/ Jareth van der Weijden, Nederländerna i mixed dubbel SL4-SU5.
Silver till Elsa och Hillevi i damdubbel SL3-SL4.
Brons till Erik Söderdahl/Jareth van der Weijden i herrdubbel SL3-SL4.

I rullstolsklasserna var konkurrensen hård och Johan Steirud och Jonatan Rödin (WH1-2) nådde inte fram till pallplatserna.

Coach för Badminton Sweden var Paniz Yousefi. Tove Söderdahl var på plats för att studera hur en icke sanktionerad paratävling kan genomföras.

- Grattis till de fina svenska insatserna, vi har mycket att glädjas åt och se fram emot!

BWF National Level 1 Classifier Workshop, Spanien. Fysioterapeut Ida Andersson deltog för Badminton Sweden.

Ida och Mia på kurs mot framtida paratävlingar.

I samband med Spanish Para Badminton International deltog fysioterapeut Ida Andersson på BWF National Level 1 Classifier Workshop. Klassificerare behövs vid bedömning och klassindelning av spelare inför tävling. Ida (med på bilden nedan) ser fram emot att bidra med sin kunskap och erfarenhet inom området för att kunna stödja och utveckla parabadminton i Sverige.

”Det har varit en ära att få delta i BWF National level 1 classifier workshop! BWF har anordnat en lärorik kurs och bemött oss alla med ett otroligt engagemang. Jag själv lämnar kursen med mycket ny kunskap, nya bekantskaper och känner mig inspirerad! Jag hoppas jag kan ta ytterligare steg och utvecklas när det kommer till parabadminton och klassificering då en stor passion jag har är delaktigheten när det kommer till allas rätt till idrott utifrån sina egna förutsättningar!”

Mia Thorsélius, tävlingsansvarig på Badminton Sweden, deltog i samverkan med Badminton Europe i ett program där hon fick skugga tävlingsledningen under Spanish Para Badminton International. ”Att följa paratävlingen på nära håll har öppnat ögonen för en helt ny badmintonvärld. Nästa steg är att söka arrangör av nationell icke-sanktionerad tävling, innan vi kan sikta mot internationell paratävling av denna kaliber.”

Med stöd från RF arbetar Badminton Swedens förbundskansli med projektet Kompetenslyft Parabadminton, vilket utvecklar verksamheten och skapar förutsättningar för att fler ska hitta till klubbar som bedriver träning och på sikt även tävlingar för paraspelare.

Publicerad: 2024-05-02

Senast uppdaterad: 2024-05-02

Sponsorer