Gå till innehåll
Svenska Badmintonförbundet
Svenska Badmintonförbundet

Jessica satsar helhjärtat på mixed

I Victor SM nu till helgen den 2-4 februari spelar Jessica Silvennoinen både dubbel och mixed. Men egentligen har hon valt att enbart satsa på mixed. – Jag har absolut störst potential där. Och så är det kul att spela mot killar, säger hon.

I Victor SM nu till helgen den 2-4 februari spelar Jessica Silvennoinen både dubbel och mixed. Men egentligen har hon valt att enbart satsa på mixed. – Jag har absolut störst potential där. Och så är det kul att spela mot killar, säger hon.

Landslagsspelaren Jessica Silvennoinen, 20 år och spelandes för Kista, har tillsammans med mixedpartnern Ludwig Axelsson, Täby fått ett rejält genombrott den här säsongen. I oktober vann de mixed i Czech Open, och i januari följde de upp framgången med en finalplats i Estonian International. Sedan föll de tyvärr i första omgången i Swedish Open i Uppsala med knappa 20-22 i avgörande set mot ett danskt par som därefter gick hela vägen till final.

– Totalt sett har det gått bättre än förväntat. Innan Czech Open hade vi inte spelat så många internationella tävlingar, mycket beroende på att Ludwig hade en skada. Så därför blev vi lite överraskade över att det gick så bra i Tjeckien, berättar Jessica.

Ludwig och hon känner varandra väl. De har spelat ihop sedan U15-tiden, men hade sedan cirka ett års paus i det gemensamma mixedspelet innan de 2022 blev ihopparade igen när de kom till Elitcentret i Uppsala.

– Vi spelar en offensiv mixed som jag trivs väldigt bra med. Vi hittar varandra fint, och spelar in varandra utan att vi behöver tänka så mycket. Jag mest i framplan, Ludwig i bakplan.

Framgångarna för Jessica är också resultatet av en ökad träningsmängd, som hjälpt henne att förbättra mycket: styrka, snabbhet men också den taktiska förmågan.

Den ökade träningsmängden hänger bland annat samman med att hon inför säsongen valde att gå tillbaka till moderklubben Kista efter två år i Täby.

– Jag trivdes jättefint i Täby, och jag fick också många bra matcher i Badmintonligan. Men jag ville testa något nytt, prioritera träning både på banan och i gymmet, och samtidigt hjälpa min moderklubb. Det har fungerat utmärkt.

Hon är nöjd med att hon valt att helt satsa på mixedkategorin.

– Jag får ut mer av mitt aggressiva spel i mixed, och det är också den kategori som jag tycker allra mest om att spela, säger hon.

Men i Victor SM den 2-4 februari i nybyggda Kvibergs Parks is- och sporthall i Göteborg spelar ändå Jessica både dubbel och mixed. Det senare dock inte med Ludwig Axelsson utan med klubbkamraten i Kista Andhika Anhar.

– Ludwig prioriterar den här gången dubbel ihop med Jakob Ekman och det kan jag förstå. De är ju titelförsvarare i herrdubbel. Andhika och jag spelar ihop i serien, och vi siktar på att ta medalj på SM, säger Jessica.

Så hög målsättning har hon inte när det gäller damdubbeln; trots att hon är regerande mästare. Förra året vann hon SM i damdubbel ihop med dåvarande klubbkompisen och mångåriga landslagsspelaren Clara Nistad. Men nu tävlar Clara ihop med Miranda Johansson, också hon Täbyspelare. Det innebär att Jessica i stället spelar dubbel med ytterligare en spelare från Täby, Julia Tuvesson.

– Julia är en av mina närmaste vänner. Vi spelar SM för att det är kul. Men vi hoppas vinna första matchen så att vi sedan kan få möta Moa och Tilda Sjöö. De är förstås storfavoriter och i fin form, men det vore roligt att kunna utmana dem.

Efter SM väntar sedan flera internationella tävlingen för Jessica ihop med Ludwig. Det ser hon fram emot.

– Det är viktigt att tävla mycket, att vi får spela riktigt vassa internationella matcher och på så sätt samla erfarenhet. Sedan ska vi förstås träna ännu hårdare tillsammans i vardagen på centret.

(Bild: Jessica Silvennoinen satsar helhjärtat på mixedspel. Fotograf: Torbjörn Jansson.)

Lottning, seedning och matchtider i Victor SM hittar du här. Länk till annan webbplats.

Jessica Silvennoinen satsar helhjärtat på mixedspel. Fotograf: Torbjörn Jansson.

Publicerad: 2024-02-01

Senast uppdaterad: 2024-02-01

Sponsorer