Gå till innehåll
Svenska Badmintonförbundet
Svenska Badmintonförbundet

Dubbla chanser för Jakob i SM

Jakob Ekman gör sin bästa säsong någonsin. Nu siktar Frölundaspelaren på medaljer i Victor Badminton SM den 2-4 februari i hemmastaden Göteborg. – Jag vill vinna två titlar, säger han.

Jakob Ekman har hittills haft en mycket lyckad säsong. Han och mixedpartnern Nathalie Wang nådde i höstas två internationella finaler, i Slovenien och Norge. I Sverige har han under säsongen även varit med och tagit SGP-vinster; i mixed med Nathalie och i herrdubbel med Oscar Reuterhäll.

– Jag har aldrig spelat bättre, och det beror mycket på att jag har hållit med skadefri. Det har gjort att jag har kunnat träna kontinuerligt och det har utvecklat mig mycket. Jag slår inte hårdast och är inte den snabbaste, men jag läser spelet bra och lyckas numera hålla en röd tråd på banan, berättar Jakob Ekman.

– Nathalie och jag passar också väl ihop. Hon är snabb framåt i banan och täcker nätet föredömligt.

Men Jakob ser många inslag i spelet som han behöver förbättra för att ta ytterligare steg framåt.

– Inte minst fysiken, jag måste bli starkare och snabbare. Jag måste även öka säkerheten i spelet och minska antalet misstag, säger han.

Jakob Ekman tränar till vardags på Badminton Swedens Elitcenter i Uppsala, en tillvaro han trivs mycket väl med.

– Vi har ett jättefint samarbete med tränarna, och vi är en härlig grupp. Jag har vuxit upp tillsammans med många av dem som tränar här.

Men det är en tuff tillvaro. Inte minst för att få ihop ekonomin. En dag i Jakobs liv kan se ut så här: Träning kl 07.30-10.00. Mat. Träning igen kl 1300-15.30. Sedan jobb på ett äldreboende i Uppsala kl 16.00-21.30. Han arbetar på äldreboendet tre-fyra dagar i veckan.

Under helgens SM i Kvibergs Parks is- och sporthall i Göteborg spelar Jakob med sina två träningskompisar från Elitcentret: Ludwig Axelsson, Täby i herrdubbel och Nathalie Wang, Komet (Nathalie representerar dock Påvelund i Badmintonligan) i mixed.

I herrdubbel är Jakob och Ludwig titelförsvarare, och många badmintonintresserade minns nog Jakobs glädjefnatt efter segern förra året i Malmö.

– Jag blev så himla glad. Det var mitt första bra resultat på länge och det kändes som att allt hårt slit äntligen lönade sig, säger han.

Därefter har dock Ludwig och Jakob inte spelat mycket ihop, beroende på att Ludwig koncentrerat sig på en kategori (mixed) för att inte belasta en tidigare stressfraktur i benet.

Ludwig och Jakob är andraseedade i SM efter Filip Karlborg/Mio Molin, som efter mycket bra spel överraskande tog sig ända till final i Swedish Open för en dryg vecka sedan. Vad tror du Jakob om era chanser?

– De är goda. Vi vill förstås vinna, även om Filip/Mio visade hur bra de är. Vi har också en god möjlighet i mixed, där Nathalie och jag är förstaseedade. Men vi fått en tuff lottning med många bra par på vår sida av lottningen.

Jakob gläds också över att årets SM spelas i hans hemstad Göteborg.

– Det blir extra roligt att spela med familj och massor av vänner på läktaren. Det är stimulerande och sporrar.

Bild: En koncentrerad Jakob Ekman i Swedish Open i Uppsala. Fotograf: Torbjörn Jansson

Lottning, seedning och matchtider i Victor SM hittar du här. Länk till annan webbplats.

En koncentrerad Jakob Ekman i Victor Swedish Open i Uppsala. Foto: Torbjörn Jansson.

Publicerad: 2024-01-29

Senast uppdaterad: 2024-01-29

Sponsorer