Gå till innehåll
Svenska Badmintonförbundet
Svenska Badmintonförbundet

Center tar hjälp av ny teknik och AI

Nya verktyg ska optimera spelarutvecklingen på Badminton Sweden Elitcenter i Uppsala.
Med hjälp av bland annat artificiell intelligens får spelare och ledare nya möjligheter för analys och utveckling av spelet.
”Vi tror väldigt mycket på det här”, säger Albin Hjelm, centertränare.

I grunden handlar det om två nya system som precis i närtid är på väg att aktiveras vid centret.
”Det ena är ett verktyg för videoanalys där vi kan analysera matcher på ett helt annat sätt. Verktyget heter Clutch och är utvecklat i Danmark, av personer med bakgrund inom badminton. Allt bygger på AI där vi laddar upp matcher i systemet och sen kan få ut information automatiskt, både om våra egna spelare och motståndare. ”

Albin säger att den sportsliga ledningen jobbat med verktyget på ledarbasis, och att det nu är dags för spelarna att börja lära sig.
”Vi har testat och lärt oss under en tid, nu ska spelarna få in det i sin vardag, som ett tillskott i deras fokus på träning och utveckling. De ska kunna ladda upp matcher i systemet, och ha datan i ryggen när det sen kommer till att ta beslut och slutsatser. Vi kan jämföra en spelare som är topp 20 i världen kontra en som är nånstans 100-150 i världen. Vad är de faktiska skillnaderna? Hur spelas matcherna taktiskt? Vi får ett konkret verktyg där vi kan identifiera olika moment för att sen i nästa steg jobba med dom delarna för att lättare ta oss till nästa nivå.”

Som med allt annat finns det utmaningar.
”Vi behöver få igång insamlingen, att fylla på med ny data, för att få ett bättre underlag och kunna dra slutsatser. Men över tid är jag övertygad om att det här kommer att hjälpa oss. Vi har förstås analyserat tidigare, men här får vi deskriptiv statistik och kan se alla faktiska skillnader.”

Systemet är använt här och var i världen, men är ännu ganska nytt i Sverige.
”På en sån här övergripande nivå tror jag inte det är så vanligt, någon större idrott med resurser kanske, som fotboll med flera. Oavsett, det här är ett stort steg för oss i vår analysutveckling. Vi kommer att kunna göra väldigt intressanta analyser.”

Albin – tillsammans med i första hand fystränare Viktor Bengtsson, och förstås hela den sportsliga ledningen – ser fram emot den implementering av systemet som nu ska ske.
”Spelarna är överlag positiva till det här, de ser kopplingen till både prestation och resultat för dom själva.”

Datadriven dagbok på G
Utveckling sker även utanför AI-området. Albin har på egen hand skapat ett verktyg som ska ersätta det dagliga träningsschemat, tävlingsplaneringen och den individuella utvecklingsplanen.
Verktyget heter Coachopt och ska även det aktiveras på centret.
”Kort sagt handlar det om att vi inför ett verktyg som underlättar administreringen av hur spelarna tränar, hur deras fysiska status upplevs, skador etc. Det handlar om en sorts avancerad träningsdagbok kan man säga, där de i olika självskattningsformulär ska fylla i uppgifter. Vi tror att vi kommer att kunna se mönster lättare där vi utifrån datan ska kunna planera deras träning, se hur spelarna ligger till i form och så vidare. Med tiden hoppas vi att all inkommen data ska kunna bidra till att optimera deras utveckling. Även RIG och NIU har börjat använda det.”

Albin säger att det finns och har funnits en tydlighet i allt som varit kopplat till spelarutveckling på centret, med där nu den sportsliga ledningen också kan ta hjälp av den modernaste tekniken, för att jobba med alla detaljer och utveckla individer.
”Vi gör det här tillsammans för att vi drivs av att bli ännu bättre på det vi gör, så att utvecklingen blir så bra det bara går på varje enskild spelare. Det är förstås väldigt intressant och spännande.”

Publicerad: 2023-10-31

Senast uppdaterad: 2023-10-31

Sponsorer