Gå till innehåll
Svenska Badmintonförbundet
Svenska Badmintonförbundet

Kvalspel i april med en del nyheter

Säsongen rullar vidare och snart är vi framme vid vårens kvalspel, som sker 22-23 april runt om i Sverige. Kvalspel har tidigare bara förekommit för spel i Victor Badmintonligan, men med start den här säsongen införs även kvalspel för div 1 och div 2. Nedan framgår utformningen av alla kvalspel.

Kvalspel för division 1–4
Kvalspelen spelas som poolspel och vinnaren flyttas upp i den högre divisionen medan de övriga lagen spelare i den lägre divisionen den kommande säsongen. Upplägget för respektive kval följer upplägget för den högre serien, dvs kval till Badmintonligan spelas med Badmintonligans regler, kval till division 1 med reglerna för division 1 osv.

Kvalspel till Victor Badmintonligan
Kvalspelet till Badmintonligan kvarstår i sin nuvarande form, dvs vinnarna i division 1 möter det lag som placerar sig på 8:e plats i Badmintonligan. Vinnaren spelar i Badmintonligan den följande säsongen och övriga spelar i division 1.

Kvalspel till division 1
I kvalspelet till division 1 möts tre lag i varje kval där alla möter alla. Det innebär två matcher per lag och totalt tre matchomgångar under en dag. Vinnaren spelar div 1 följande säsong och övriga två lag spelar div 2.
De sist placerade lagen i sina respektive Division 1 serier kommer att möta seriesegrarna i Division 2 enligt nedan:
- Det sist placerade laget i Div 1 Norra möter seriesegrarna i Div 2 Norra A och Norra B
- Det sist placerade laget i Div 1 Mellan möter seriesegrarna i Div 2 Mellan A och Mellan B
- Det sist placerade laget i Div 1 Syd möter seriesegrarna i Div 2 Syd A och Syd B

Kvalspel till division 2
I kval till division 2 möts tre lag i varje kval där alla möter alla. Det innebär två matcher per lag och totalt tre matchomgångar under en dag. Vinnarna och den bästa 2:an i division 3 lottas mot de lagen som placerats sig sist i division 2.
Även detta kval delas upp utifrån region enligt nedan:
- De sist placerade lagen i Div 2 Norra A och Norra B, kommer att möta seriesegrarna i Div 3 Norra A, Norra B och Norra C, samt bästa tvåan från dessa tre Div 3 serier.
- De sist placerade lagen i Div 2 Mellan A och Mellan B, kommer att möta seriesegrarna i Div 3 Mellan A, Mellan B och Mellan C samt bästa tvåan från dessa tre Div 3 serier.
- De sist placerade lagen i Div 2 Syd A och Syd B, kommer att möta seriesegrarna i Div 3 Syd A, Syd B och Syd C samt bästa tvåan från dessa tre Div 3 serier.

Kvalspel till division 3
Eventuella uppflyttningar till division 3 hanteras av Svenska Badmintonförbundet. Inget kvalspel kommer att ske till Division 3.

Arrangörer av kvalspelen
Samtliga kval kommer att spelas helgen den 22–23 april 2023. De lag som är aktuella för kvalspel kommer att tillfrågas om att arrangera kvalet. Om flera arrangörer anmäler intresse kommer spelplatsen avgöras baserat på de geografiska förutsättningarna.

Övrigt
De lag som inte vill kvala har möjlighet att avstå kvalspel. Lag som avstår sin kvalplats mister sin chans att spela i den högre divisionen den kommande säsongen om ett kval äger rum.
Vinnare av ett kval måste delta i den högre serien efterföljande säsong.
Föreningar med flera serielag erbjuds ej kvalplats till en högre serie om de redan finns representerade i den högre divisionen.
Om lag avstår sin kvalplats eller ej erbjuds kvalplats enligt ovan går frågan vidare till det lag som placerat sig tvåa i serien. Endast lag med placering ett eller två i den aktuella serien kan tillfrågas om kvalspel.

Publicerad: 2023-01-16

Senast uppdaterad: 2023-01-16

Sponsorer