Gå till innehåll
Svenska Badmintonförbundet
Svenska Badmintonförbundet
En bild

Reseberättelse EMWTC och U15 EC

Reseberättelse från EMWTC och U15EC 2020

Då har jag tagit mig hem från lag EM för herrar, damer och U15 EM som spelades i Lievin Frankrike mellan 11-16 februari (U15 EM 14-16 februari). Det var en tuff vecka med många matcher och långa dagar i hallen. Jag passade på att börja resan med en helgs sightseeing i Paris innan jag tog tåget på måndagen till Lens/Lievin, som ligger ca 1 timmes tågresa nordväst om Paris (i riktning mot Engelska kanalen). Det var tur att jag gjorde min sightseeing innan tävlingen, eftersom det inte fanns tid till detta under tävlingsveckan. Vilket tyvärr börjar bli regel än undantag under turneringarna på senare år.

Lag EM är en tävling där länderna ställer upp med lag för herrar och damer. Det spelas fem delmatcher, tre singlar och två dubblar i varje lagmatch. Ett gruppspel avgör vilka lag som kvalificerar sig till kvartsfinalerna. Sverige överraskade på damsidan och slog både Spanien och Skottland i gruppen och tog sig till kvartsfinal, där Frankrike blev för svåra. Herrarna förlorade gruppfinalen mot England och gick tyvärr inte vidare. Många matcher i gruppspelet är ojämna och vissa lag ställer över ”bättre spelare” när de ändå vet att de vinner sin lagmatch. Med så många lag, spelare och funktionärer på plats ställer det stora krav på logistik både i och utanför arenan. Det var på många sätt ett bra arrangemang, men transporter och mat fungerade dåligt för oss funktionärer. Här finns det ett antal saker att förbättra.

I slutet av veckan spelades även ett U15 EM i samma hall. Det är ett mycket lyckat koncept att blanda in ungdomar i samma spelhall som seniorerna. De får ta in många intryck och vi domare hoppar mellan matcher i lag EM och U15 EM. Många ungdomar är tagna av stundens intryck och är nervösa i början av sina matcher, men det släpper ganska snart. För Sverige var det ett fantastiskt U15 EM med guld i HS genom Romeo Makboul, dessutom brons till Filip Swahn. Killarna tog också brons i HD, när hände det senast i ett EM?

Det är fantastiskt att se alla duktiga ungdomar från olika europeiska länder. Norden gjorde en strålande turnering där guldmedaljerna fördelades mellan Danmark DD och HD, Sverige HS, Finland DS. Det enda landet utanför norden som tog guld var Ryssland i MX. Med andra ord finns det talanger i Norden och Sverige. Nu gäller det att förbundet i Sverige tar tillvara den här framgången och fortsätter på den inslagna vägen. Framtiden får utvisa hur det går?

Slutsumman av det här stora evenemanget är att det är en mycket jobbig vecka för oss domare, men det roliga med alla TF kollegor uppväger det mesta. Skall något land arrangera tävlingarna i framtiden, bör det finnas en stor hall (plats för minst 10 banor) och många hotell inom gångavstånd, då blir allting så mycket enklare att genomföra.

/Jan Andersson

Publicerad: 2023-01-25

Senast uppdaterad: 2023-01-25

Sponsorer