Gå till innehåll
Svenska Badmintonförbundet
Svenska Badmintonförbundet

"Det största i min karriär"

Hallå där Pontus Rydström, Malmö Badmintonklubb, som har genomgått Advance-steget som tränare, Europas högsta utbildning.
”Utbildningen som jag har gått har varit otroligt givande. Det har varit tio månaders intensivt studerande och jag tar med mig många nya kunskaper hem till Sverige.

Hur har utbildningen varit upplagd?
”Vi har haft fyra träffar som varit en vecka långa vardera och däremellan haft hemuppgifter samt mentorsamtal. Det var Badminton Europe som arrangerade utbildningen och de som höll i den var Kenneth Larsen, Jeroen Van Dijk och Jacob Oehlenschlaeger, den sistnämnda tidigare tyska förbundskapten var också min mentor. Han är numera en av mina nya förebilder. Detta är Europas högsta utbildning vilket märktes på deltagarna samt kvalitén på utbildningsmaterialet och föreläsarna. Allt vi fick lära oss var uppbackat av studier. Jag har gått många badmintonutbildningar tidigare både i Sverige, Danmark och hos Badminton Europe och detta var en egen nivå. Man kom dit och kände att man har bra koll på sporten, men efter första dagen insåg man hur lite man egentligen vet och förstår. Men de lyckades ändå nå den balansen där man kände att man har mycket kvar att lära men var hungrig efter att faktiskt lära sig.”

Vad har du lärt dig?
”Jag har lärt mig mycket om filosofi inom badminton, upplägg av övningarna, teknik samt taktik. Men i grunden handlar utbildningen om att förstå vad man lär ut. Vi lär till exempel ut att man ska slå spinnen med en viss teknik, men varför ska man göra det, hur ska man göra det, och när ska man göra det? Såna saker tänker vi inte alltid på som tränare. Jag har också blivit riktigt vass på videoanalys tycker jag.”

”Ett ämne som var kopplat till allt vi gjorde och lärde oss var att skapa självständiga spelare. Det viktigaste enligt mig för att bli duktig på något är att kunna analysera sig själv. Gör man det som spelare så behöver man egentligen inte så mycket mer. Självklart finns det aspekter som ekonomi, sparring med mera, men om man har förmågan och kunskapen till att kunna analysera sitt spel så kommer man långt. Något som kan vara en opopulär åsikt är att jag inte tror att tränare på hög nivå behövs. Det vi gör är att sätta ihop övningar för en grupp men om man kollar på en individuell spelare som vet hur man analyserar, så behövs vi egentligen inte så mycket. De ska ha bra koll på sig själva. Vi borde enligt mig mer finnas där som ett bollplank. Detta är dock min åsikt bara och det finns säkert många coacher som inte håller med mig och det är okej. Men med detta argument så hade det varit bättre att ha de bästa tränarna hos de yngre spelarna. De behöver ju mer hjälp att hitta redskapen och strukturen plus att de hade fått en väldigt bra grund som självständiga spelare och analytiker.”

Vad betyder det här för dig, att ha gått igenom utbildningen?
”Det är det största som hänt i min badminton tror jag. Vi nådde kvartsfinal i ligan med klubben vilket var stort, det blev en del SM-medaljer individuellt också, men detta känns större då det ”bara var jag”. Det var min egen förmåga som gjorde att jag klarade det. Vi fick höra att cirka 600 coacher från runt om Europa sökte in men endast 16 kom in. Det gör det hela ännu större tycker jag. Att först bli utvald men sen även att klara utbildningen. Jag är nu hungrigare än någonsin på att bidra till svensk badminton.”

Berätta kort om din karriär som tränare, så här långt?
”Jag inledde min tränarkarriär i den mindre kommunen Sjöbo när jag var 13 år. Efter några år flyttade jag till Malmö Badmintonklubb där jag blev ungdomsansvarig. Efter att ha arbetat där ett tag blev jag sugen på att leva på yrket och göra det till min karriär. Jag flyttade då till Island där jag arbetade men klubben IA samt lite med landslaget. När jag två år senare lämnade Island jobbade jag med Indiens U19-landslag i några månader för att få dem redo för säsongen. Efter det tog jag en paus då jag träffade min nuvarande fästmö och flyttade till Karlstad. De hade redan en duktig tränare där så jag valde att inte visa intresse för den rollen istället spela själv. Efter några år blev dock tjänsten tillgänglig och då tog jag den under två års tid innan jag begav mig tillbaka till Malmö där jag nu har arbetat sedan augusti. Under och mellan alla dessa jobb har jag gått flera badmintonutbildningar men även till PT, kostrådgivare och massör.”

Målen framåt, hur ser dom ut?
Jag har siktet hundra procent på Malmö. I framtiden drömmer jag om att ha min egen akademi, vara förbundskapten för någon nation eller endast arbeta med ungdomar. Jag känner samtidigt också att MBK är ett toppjobb för mig som endast kommer bli bättre.”

Att göra en resa som tränare, oavsett nivå, är det något du kan rekommendera andra?
”Om man brinner för att lära ut, har ett öppet sinne, och är villig att andas badminton så är det absolut något jag rekommenderar! Men något jag insett på senare tid är hur tufft det kan vara att vara huvudtränare. Man får ta mycket av det negativa och lite av det positiva och det måste man vara beredd på. Folk kommer ofta med problemen och sällan med vad de är nöjda med.”

Grattis till allt så här långt Pontus – och till genomförd Advance-utbildning.
”Tack!”

Publicerad: 2025-03-17

Senast uppdaterad: 2025-03-17

Sponsorer