Gå till innehåll
Svenska Badmintonförbundet
Svenska Badmintonförbundet

Badminton i fokus när SOK lyfter kvinnliga tränare

Det tog 128 år att bygga ett jämställt OS bland aktiva. Nästa sommar-OS 2024 i Paris blir nämligen historiskt där fördelningen kommer att bli helt jämn bland de 10 500 aktiva. På tränar- och ledarsidan finns det dock mer att göra, och Sveriges olympiska kommitté satsar på olika vis i projekt som ska ändra de förutsättningarna. 

I januari 2022 lanserade SOK ”Olympisk offensiv – kvinnliga tränare” eller Projekt Q som det också kallas. 23 kvinnor från 16 olika idrotter är med i programmet, varav mycket glädjande, tre är från badminton. Det handlar om Amanda Högström, Emelie Fabekke och Johanna Carlsson. Upplägget är en individuell utvecklingsplan där det egna förbundet står för den idrottsliga matchningen med mästerskap och läger medan SOK ansvarar för utbildning (exempelvis högre tränarutbildning eller mästerskapscoachning), internationell erfarenhet och mentorskap. Kvinnorna får också gå SOK:s stora tränarprogram där runt 70 tränare från hela Sverige deltar.

Så här säger ett par av våra deltagare om utbildningen som sträcker sig över två år.
Emelie Fabekke:
”Det betyder mycket att vara med. Jag gillar att investera tiden i saker som får bra effekt. Både rent kunskapsmässigt och att vara i ett sammanhang med andra duktiga tränare på högsta nivån ger många bra samtal att lära av varandra i. Projekt Q boostar oss individuellt, men också kvinnans roll i tränarvärlden vilket jag tror är viktigt för att vi ska få fler tjejer att välja detta yrke och denna livsstil.”

Vad är det framför allt du värdesätter?
”Kunskapen, sammanhanget och samtalen mellan oss tränare.”

Att ni är tre med från badminton, vad betyder det?
”Det är perfekt då vi kan diskutera mycket tillsammans under och efter träffarna för att se vad vi kan göra inom svensk badminton för att bli bättre, på allt från coaching till långsiktiga hållbara villkor.”

Amanda Högström:
”Så klart är det väldigt inspirerande och utvecklade att få chansen och vara med i ett sånt här projekt. Vi får många idéer genom det här projektet och det är spännande att se vad kan vi göra annorlunda, samt vad vi kan implementera från projektet till badminton.

Även om vi är i olika idrotter så stöter vi många gånger på liknande situationer eller utmaningar. Alla diskussioner och erfarenhetsutbyten värdesätter jag högt. Även om det är ett gäng starka kvinnor så är det inte lika enkelt att ta för sig när det är tio män och en kvinna. Jag tror att i ett sånt här forum tar många fler för sig och växer i det.”

Och det är en god representation från badminton?
”Det är jättepositivt att vi fått med tre från vår idrott. Även om vi är en jämställd sport på många plan har även vi färre kvinnliga tränare/ledare. Varför väljer inte lika många kvinnor att bli tränare/ledare kan man undra. Jag tror att vi behöver ändra i strukturen och göra det mer attraktivt och möjligt för kvinnor att kunna bli tränare/ledare. Till exempel vill många skaffa barn någon gång och jag tror att många inte ser hur det ska gå ihop. Det är en oviss värld där de allra flesta är anställda på kontrakt. Väljer man att skaffa barn och behöver vara borta från arbetet en tid så kanske man inte är lika attraktiv längre. Fast det egentligen borde vara som på andra arbeten.

Vi får många idéer genom det här projektet och det är spännande att se vad kan vi göra annorlunda, samt vad vi kan implementera från projektet till badminton.”


En stark trio. Amanda Högström, Emelie Fabekke och Johanna Carlsson på läger i Grekland i höstas. Foto: SOK

Publicerad: 2023-03-24

Senast uppdaterad: 2023-03-31

Sponsorer